Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels

Maandag 12 maart 2018

Informatie voor ouders

Lessen over “Relaties en seksualiteit” op school zijn belangrijk!

“Uw zoon van vier vraagt of meisjes ook een piemel hebben. U hoort uw 11-jarige dochter zeggen dat ze verliefd is. Uw 8-jarige zoon scheldt iemand uit voor homo (maar weet zelf eigenlijk niet wat dat is). Uw 12-jarige zoon heeft bij een vriendje op internet een pornosite gezien.” De kans dat u als ouders en leerkrachten geconfronteerd wordt met dit soort vragen en situaties is groot. De lessen in het kader van de Week van de Lentekriebels gaan zowel over veranderingen in het lichaam en voortplanting, als over weerbaarheid, omgangsregels en respect bij vriendschap, liefde en relaties. Ze vormen een aanvulling op de gesprekken die u zeer waarschijnlijk thuis ook met uw opgroeiende kind(eren) bespreekt. Op welke manier wij aandacht besteden aan deze onderwerpen, leest u in deze brief.

Week van de Lentekriebels.

Sinds 2013 is er aandacht voor relationele en seksuele vorming en diversiteit opgenomen in de kerndoelen van het basisonderwijs. De week van de Lentekriebels maakt de onderwerpen op een positieve en vrolijke manier bespreekbaar onder kinderen, scholen, leerkrachten en ouders. De GGD West-Brabant ondersteunt de school daarbij.

Relationele en seksuele vorming De basisschool kan als ‘partner in de opvoeding’ een positieve rol spelen in de relationele en seksuele vorming. Ook als het gaat om de seksuele ontwikkeling van kinderen. Deze ontwikkeling start al bij de geboorte, maar in de periode dat uw kind op de basisschool zit, maakt hij of zij grote lichamelijke veranderingen door. Bij het ene kind verlopen die geleidelijk, bij de andere met grote sprongen. Bovendien start tegen het einde van de basisschool de puberteit. Kinderen hebben van jongs af aan seksuele gevoelens, maar tot de puberteit (wanneer de hormonen actief worden) anders dan die van volwassenen.

Wanneer?

Onze week van de Lentekriebels start op maandag 19 maart. We openen de week met alle kinderen in de loop van de ochtend aan de voorkant van de school.

Wat?

Op school krijgen alle groepen een aantal basislessen uit de lesmap “Relaties en Seksualiteit”. http://www.lespakketrelatiesenseksualiteit.nl  

De leerkrachten gebruikt de lessen met bijbehorende filmpjes en verwerkingsopdrachten als basis. Daarnaast zal de leerkracht aansluiten bij vragen van de leerlingen. Uit eerder ervaringen van lessen in de bovenbouw weten we dat leerlingen de lessen interessant en leuk vinden. In de bovenbouw worden voorafgaand aan de lessen enkele regels en afspraken gemaakt. De regels hebben vooral te maken met respect hebben voor elkaar en respectvol omgaan met elkaar.

Wij hopen dat u enthousiast bent en dat we u via deze brief voldoende informeerden. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar http://www.weekvandelentekriebels.nl

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de groepsleerkracht.

 

 

Met vriendelijke groet, Bs de Driesprong i.s.m. GGD West-Brabant

Terug

Wolfsdonk 6

4861 BB Chaam

0161-491693

info.driesprong@nullhetgroenelint.nl